Rusya, dokumacılık ve hazır giyside Türk firmalara yöneldi

Türkiye, dünyanın en çok dokumacılık üreten beşinci, en çok konfeksiyon (hazır giyim) üreten altın ülkesi pozisyonunda. Tekstil ve hazır giysi dalının her yıl 16 milyar dolarlık cari fazlası var.

Rusya ve Ukrayna da Türkiye’de bu iki dalın en değerli pazarı pozisyonda.

“Türk markalarına yönelme var”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giysi Sanayi Meclisi Lideri Erdem Fayat, Rusya-Ukrayna savaşının akabinde çok uluslu şirketlerin, ülkelerinin aldığı yaptırım kararı ile Rusya’yı terk etmeye başladığını açıkladı.

Fayat, bu gelişmenin Türkiye’ye tesirine ait olarak da “Yaptırımlar sayesinde oradaki Amerikan, Fransız, Alman firmaları yani Avrupa firmasının da o pazardan çıkması, birebir bölgelerdeki talebi haliyle biraz daha artırdı. Daha az rekabet eder hale geldiler. Hasebiyle orada hem yeni mağaza açmakta hem de yeni yatırım yapmakta Türk markalarına kıymetli bir yönelme oldu.” açıklamasında bulundu.

Rusya’da Amerikan ve AB ülkeleri firmaları pazarı terk etti

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması ile iki bölümde önemli bir duraklama olduğunu lisana getiren Fayat, Ukrayna’nın bilakis Rusya’da Amerikan ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin firmalarının pazarı terk etmesi ile Türk firmaların daha az rekabet eder hale geldiğini tabir etti.

Türk firmalarının Rusya’ya yatırım yapması önerisi

Fayat, bu durumun Rusya’da Türk firmaların hem yeni mağaza açmakta hem de yeni yatırım yapmakta kıymetli bir yönelme olduğunu belirterek, yaptırımların devam etmesi halinde Türk firmaların öbür firmalardan olumlu ayrışacağını öngördü.

“Türkiye’nin Avrupa’ya çok yakın olması avantajı”

Pandeminin başında bütün dünyada sert bir duraklama olduğunu hatırlatan Fayat, “Altı aya yakın kimi firmalarımız kapandı, kimileri vakit zaman açıldı, kapandı. Kısa çalışma ödeneklerinden faydalandık. Müşterilerimiz malları istemedi. Sevkler yapamadık. Akabinde 2020 yılının ikinci yarısından itibaren çok ağır bir talep oldu. Bilhassa yakın coğrafyadan alışveriş yapmanın çok daha kıymet kazandığı bir devir kazandık. Konteyner krizi, uzaklardan alışveriş yapamamanın zorluğu, vakitlerin uzaması, on katına çıkan nakliyat fiyatları, Türkiye’yi ana pazarı Avrupa Birliği’ne çok yakın olduğu olumlu ayırdı ve 2020’nin ikinci yarısı ve 2021’i rekorlar kırarak 20 milyar doları aşan bir ihracatla hazır giyside de 13 milyar doları aşan bir ihracatla da dokumacılık firmaları çok başarılı geçirdiler. Bu yola döndüğümüz vakit birinci altı ayda da muvaffakiyet devam etti lakin daha sonrası için biraz sakinlik var maalesef.” diye konuştu.

Laleli esnafının iki büyük müşterisi

Fayat, “Aslında birinci başta Rusya ve Ukrayna hakikaten bizim ‘Laleli’ dediğimiz, Zeytinburnu, Esenler, Bayrampaşa dediğimiz pazarın yüzde 50’sini toplayan değerli iki ülke. Hatta bunun da çoğunluğunu Rusya oluşturuyor. Ama savaş birinci başladığında iki pazarda da çok net duruş oldu. Ukrayna’da iki yüze yakın Türk markası ve mağazası var. Şu an için tahminen savaş öncesi sayılara geldik demek yanlışsız değil ancak bu yaptırımların uzayacağını düşündüğümüzde Türkiye biraz daha olumlu ayrışacak mağazalar konusunda.” diyerek içinde bulunulan durumu ortaya koydu.

“Önemli pazarlara önemli maksatlar var”

İHA’nın haberine nazaran, yeni pazar konusunda gaye ülkeler Amerika, Japonya ve Kore’nin yanı sıra daima arayış içinde olduklarını lisana getiren Fayat, “Bizim için pandemi devrinde avantaj olan yakın coğrafyadan alışveriş yapma, haliyle bizim de uzaklara gitmemizi zorlaştırıyor; oraya mal sevk etmek, gidip gelmek sıkıntı olduğu için. Bu devirde tahminen çok süratli bir biçimde yerine o uzak pazarları koyduk demek kolay değil lakin değerli pazarlara önemli amaçlar var. Birkaç yıl sonra orada da gereken maksadı yakalayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.